FEEM working papers "Note di lavoro" series
2011 .012

The Value of Terroir: Hedonic Estimation of Vineyard Sale Prices


Autori: Robin Cross, Andrew J. Plantinga, Robert N. Stavins
Serie: Climate Change and Sustainable Development
Editor: Carlo Carraro
Tipo: Journal
Parole chiave: Wine, Vineyard, Hedonic Price Analysis
Numero JEL: C2, Q11
JEL: Journal of Wine Economics
Pagine: Vol. 6, Issue 1, pp 1–14

Abstract

We examine the value of terroir, which refers to the special characteristics of a place that impart unique qualities to the wine produced. We do this by conducting a hedonic analysis of vineyard sales in the Willamette Valley of Oregon to ascertain whether site attributes, such as slope, aspect, elevation, and soil types, or designated appellations are more important determinants of price. We find that prices are strongly determined by sub-AVA appellation designations, but not by specific site attributes. These results indicate that the concept of terroir matters economically, although the reality of terroir – as proxied for by locational  attributes – is not significant.

***

Suggested citation:  Robin Cross, Andrew J. Plantinga and Robert N. Stavins (2011). The Value of Terroir: Hedonic Estimation of Vineyard Sale Prices. Journal of Wine Economics, 6, pp 1-14, http://dx.doi.org/10.1017/S1931436100001036 

Download file
Scarica il file PDF
links
Link

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk