FEEM working papers "Note di lavoro" series
2016 .043

How Green are Economists?


Autori: Stefano Carattini, Alessandro Tavoni
Serie: Mitigation, Innovation and Transformation Pathways
Editor: Massimo Tavoni
Parole chiave: Voluntary Carbon Offsetting, Public Goods, Ecological Economics, Environmental Economics
Numero JEL: D6, H8, Q4

Abstract

The market for voluntary carbon offsets has grown steadily in the last decade, yet it remains a very small niche. Most emissions from business travel are still not offset. This paper exploits a unique dataset examining the decision to purchase carbon offsets at two academic conferences in environmental and ecological economics. We find that having the conference expenses covered by one's institution increases the likelihood of offsetting, but practical and ethical reservations as well as personal characteristics and preferences also play an important role. We draw lessons from the effect of objections on the use of offsets and discuss the implications for practitioners and policy-makers. Based on our findings, we conclude that ecological and environmental economists should be more involved in the design and use of carbon offsets.

***

Suggested citation: Carattini, S., A. Tavoni, (2016), 'How Green are Economists?', Nota di Lavoro 43.2016, Milan, Italy: Fondazione Eni Enrico Mattei

Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk