FEEM working papers "Note di lavoro" series
2015 .073

Cournot Competition and "Green" Innovation: An Inverted-U Relationship


Autori: Luca Lambertini, Joanna Poyago-Theotoky, Alessandro Tampieri
Serie: Climate Change and Sustainable Development
Editor: Carlo Carraro
Parole chiave: "Green" R&D, R&D Spillovers, Emission Taxation, Time-Consistent Emission Tax, Pre-Commited Emission Tax  
Numero JEL: Q55, Q56, O30, L13

Abstract

We examine the relationship between competition and innovation in an industry where production is polluting and R&D aims to reduce emissions ("green" innovation). We present an n-firm oligopoly where firms compete in quantities and decide their investment in "green" R&D. When environmental taxation is exogenous, aggregate R&D investment always increases with the number of firms in the industry. Next we analyse the case where the emission tax is set endogenously by a regulator (committed or time-consistent) with the aim to maximise social welfare. We show that an inverted-U relationship exists between aggregate R&D and industry size under reasonable conditions, and is driven by the presence of R&D spillovers.

***
Suggested citation: Lambertini, L., J. Poyago-Theotoky, A. Tampieri, (2015), 'Cournot Competition and "Green" Innovation: An Inverted-U Relationship', Nota di Lavoro 73.2015, Milan, Italy: Fondazione Eni Enrico Mattei.

Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk