FEEM working papers "Note di lavoro" series
2017 .050

Contagion in Stable Networks


Autori: Spiros Bougheas
Serie: Economic Theory and Applications
Editor: Carlo Carraro
Parole chiave: Network Formation, Stability, Contagion
Numero JEL: C72, D85

Abstract

We study the formation of networks in environments where agents derive benefits from other agents directly linked to them but suffer losses through contagion when any agent on a path connected to them is hit by a shock. We first consider networks with undirected links (e.g. epidemics, underground resistance organizations, trade networks) where we find that stable networks are comprised of completely connected disjoint subnetworks. Then, we consider networks with directed links and we find that the completely connected network is stable, although, its exact structure, and thus contagion implications, is sensitive to parameter values for costs and benefits. Lastly, we introduce aggregate externalities (e.g. fire sales for the case of financial networks) and we find that stable networks can be asymmetric, connected but not completely connected, thus capturing the main features of inter-industry and financial networks.

***

Suggested citation: Bougheas, S., (2017), 'Contagion in Stable Networks', Nota di Lavoro 50.2017, Milano, Italy: Fondazione Eni Enrico Mattei


Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter & Update

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica Newsletter & Update della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk