FEEM working papers "Note di lavoro" series
2017 .032

Warm-Glow Giving in Networks with Multiple Public Goods


Autori: Lionel Richefort
Serie: Economic Theory and Applications
Editor: Carlo Carraro
Parole chiave: Multiple Public Goods, Warm-glow Effects, Bipartite Contribution Structure, Nash Equilibrium, Comparative Statics
Numero JEL: C72, D64, H40

Abstract

This paper explores a voluntary contribution game in the presence of warm-glow effects. There are many public goods and each public good benefits a different group of players. The structure of the game induces a bipartite network structure, where players are listed on one side and the public good groups they form are listed on the other side. The main result of the paper shows the existence and uniqueness of a Nash equilibrium. The unique Nash equilibrium is also shown to be locally asymptotically stable. Then the paper provides some comparative statics analysis regarding pure redistribution, taxation and subsidies. It appears that small redistributions of wealth may sometimes be neutral, but generally, the effects of redistributive policies depend on how public good groups are related in the contribution network structure.

***

Suggested citation: Richefort, L., (2017), 'Warm-Glow Giving in Networks with Multiple Public Goods', Nota di Lavoro 32.2017, Milan, Italy: Fondazione Eni Enrico Mattei


Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk