FEEM working papers "Note di lavoro"
2020.15
Data: 21/10/2020

Seasonality Fingerprint on Global Trading of Food-commodities. A Data-mining Approach


Autori:
Stefania Quaini (Fondazione Eni Enrico Mattei); Sebastiano Saccani (Fondazione Eni Enrico Mattei); Sergio Vergalli (Fondazione Eni Enrico Mattei, University of Brescia - Department of Economics and Management); Luigi Assom; Marco Beria; Alessandro Codello (Universidad de la Republica Montevideo); Maurizio Monaco; Riccardo Sabatini
Numero JEL: F18, Q17, C8, C43
Parole chiave: Trade, Food Commodities, Resource Access and Availability, Index, Fingerprint, Data Mining

Abstract

We analyze the United Nations commodities trade database (UN comtrade), comprised of international commodities exchanges in volume and price with monthly resolution. We introduce a trade impact index to quantify the impact, in terms of distance travelled, of importing a specific food raw commodity in a specific period of the year and in a specific country of the world. This index captures the seasonal exchange of raw commodities in an insightful and concise manner.

***

Suggested citation: Quaini, S., S. Saccani, S. Vergalli, L. Assom, M. Beria, A. Codello, M. Monaco, R. Sabatini, (2020), 'Seasonality Fingerprint on Global Trading of Food-commodities. A Data-mining Approach', Nota di Lavoro 15.2020, Milano, Italy: Fondazione Eni Enrico Mattei

Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter & Update

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica Newsletter & Update della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk