FEEM working papers "Note di lavoro" series
2004 .019

Information and Willingness to Pay in a Contingent Valuation Study: The Value of S. Erasmo in the Lagoon of Venice


Autori: Anna Alberini, Paolo Rosato, Alberto Longo, Valentina Zanatta
Serie: Climate Change and Sustainable Development
Editor: Carlo Carraro
Tipo: Journal
Parole chiave: Contingent valuation,Effects of information
Numero JEL: Q0,Q3,Q26
JEL: Journal of Environmental Policy and Management
Pagine: Vol 48, Issue 2, pp.155-176
Data: 2005

Abstract

This paper reports on a contingent valuation study eliciting willingness to pay for a public program for the preservation of lagoon, beach and infrastructure in the island of S. Erasmo in the Lagoon of Venice. A referendum dichotomous choice approach with a follow-up question is used to obtain information about willingness to pay from a sample of residents of the Veneto Region in Italy. We use split samples to investigate the effect of providing different levels of information to respondents before asking the payment questions. Our experimental treatment is a reminder of possible reasons for voting in favor or against the proposed program before the referendum question. We find that reminding respondents of the reasons for voting for or against the public works increases WTP among less highly educated respondents, and decreases WTP among more highly educated respondents.

Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk