FEEM working papers "Note di lavoro" series
2011 .029

Inflationary Effect of Oil-Price Shocks in an Imperfect Market: A Partial Transmission Input-output Analysis


Autori: Libo Wu, Jing Li, ZhongXiang Zhang
Serie: Climate Change and Sustainable Development
Editor: Carlo Carraro
Parole chiave: Oil-price Shocks, Price Transmission, Price Control, Input-output Analysis, Inflation, Industrial Structure, China, the United States
Numero JEL: Q43, Q41, Q48, O13, O53, P22, E31

Abstract

This paper aims to examine the impacts of oil-price shocks on China’s price levels. To that end, we develop a partial transmission input-output model that captures the uniqueness of the Chinese market. We hypothesize and simulate price control, market factors and technology substitution - the three main factors that restrict the functioning of a price pass-through mechanism during oil-price shocks. Using the models of both China and the U.S., we separate the impact of price control from those of other factors leading to China’s price stickiness under oil-price shocks. The results show a sharp contrast between China and the U.S., with price control in China significantly preventing oil-price shocks from spreading into its domestic inflation, especially in the short term. However, in order to strengthen the economy’s resilience to oil-price shocks, the paper suggests a gradual relaxing of price control in China.

Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk