FEEM working papers "Note di lavoro"
2016.021
Data: 8/2/2016

Building Uncertainty into the Adaptation Cost Estimation in Integrated Assessment Models


Autori:

Anil Markandya (BC3); Enrica De Cian (CMCC, Fondazione Eni Enrico Mattei); Laurent Drouet (CMCC, Fondazione Eni Enrico Mattei); Josué M. Polanco-Martìnez (BC3); Francesco Bosello (CMCC, Fondazione Eni Enrico Mattei)

Numero JEL: Q2, Q3, D8, D9, D62
Parole chiave: Risk, Uncertainty, Climate, Adaptation, Mitigation

Abstract

This FEEM Working Paper by A. Markandya, E. De Cian, L. Drouet, J. M. Polanco-Martìnez and F. Bosello proposes a methodology to calculate risk premium in case of climate change damage.
“In the presence of uncertainty about climate change damages, are people satisfied to be protected against the "average" outcomes? We show that in fact this is not the case. The presence of risk aversion increases the perceived damage above the average one. We quantify accordingly this "addition" and we re-analyse the decision to mitigate and to adapt in the light of this correction".

***

Suggested citation: Markandya, A., E. De Cian, L. Drouet, Josué M. Polanco-Martìnez, F. Bosello,  (2016), 'Building Uncertainty into the Adaptation Cost Estimation in Integrated Assessment Models',  Nota di Lavoro  21.2016, Milan, Italy: Fondazione Eni Enrico Mattei

Download file
Scarica il file PDF
links
Link
Watch the video presentation by FEEM researcher F. Bosello

FEEM Newsletter & Update

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica Newsletter & Update della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk