FEEM working papers "Note di lavoro" series
2009 .023

Auctioning Monopoly Franchises: Award Criteria and Service Launch Requirements


Autori: Michele Moretto, Cesare Dosi
Serie: Economy and Society
Editor: Fausto Panunzi
Tipo: Journal
Parole chiave: Concessions,Auctions,Award criteria,Service Rollout Time limits
Numero JEL: L51,D44,D92
JEL: Forthcoming in Journal of Public Economic Theory

Abstract

We study the competition to acquire the exclusive right to operate an infrastructure service, by comparing two different specifications for the financial proposals - "lowest price to consumers" vs "highest concession fee", and two alternative contractual arrangements: a contract which imposes the obligation to immediately undertake the investment required to operate the concessioned service and a contract which simply assigns to the winning bidder the right to supply the market at a date of her choosing. By comparing the returns of these alternative award criteria and concessioning conditions, we show that concessioning without imposing rollout time limits may or may not provide a higher expected social value, depending on the bidding rule used to allocate the contract. In turn, the relative advantages of each award criterion are affected by the concessioning conditions.

Download file
Scarica il file PDF

FEEM Newsletter

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk