Seminari
20 aprile 2015

Informative Inefficiencies and Social Networks in the Decision to Adopt Improved Cookstoves: Experimental Evidence from Mali


Dove: Milan
Sede:

Fondazione Eni Enrico Mattei
Corso Magenta 63
20123 Milan

***
Video-conference
at FEEM Venice

Come raggiungere: Mappa di Google
Orario dell'evento:


h. 12.00 Seminar

Informazione:

Seminars Office, seminars@feem.it

Speakers:

Jacopo Bonan, Università Cattolica del Sacro Cuore and Lab Expo, Fondazione Feltrinelli

Abstract

Authors: Pietro Battiston - Istituto Superiore Sant’Anna, Italy; Jaimie Bleck - University of Notre Dame, IN, US; Jacopo Bonan - Università Cattolica del Sacro Cuore and Lab Expo, Fondazione Feltrinelli, Italy; Philippe LeMay-Boucher - Heriot Watt University, Edinburgh, UK; Stefano Pareglio - Università Cattolica del Sacro Cuore, Italy; Bassirou Sarr - Paris School of Economics, France; Massimo Tavoni - Politecnico di Milano and FEEM, Italy

We investigates the issue of energy poverty and access to more efficient cookstoves in Mali, where 95% of urban population uses solid fuels for cooking through traditional inefficient technologies with likely adverse consequences on health and fuel expenditure. We use a Randomized Control Trial (RCT) to shed light on the role of information about the existence and advantages of an improved charcoal cookstove which is locally produced on its purchase. We also explore to what extent social networks and peer effects influence the decision to adopt such product. Upon completion, the research project will allow to evaluate the long-term effects of purchase and usage of improved cookstoves on women’s time allocation and health conditions, household fuel expenditure and saving.

Download file
Scarica il file PDF
Download file
Scarica il file PDF
Informative Inefficiencies and Social Networks in the Decision to Adopt Improved Cookstoves: Experimental Evidence from Mali

FEEM Update

Iscriviti per rimanere aggiornato.

I Suoi dati saranno trattati dalla Fondazione Eni Enrico Mattei. – Titolare del trattamento – per ricevere via posta elettronica la newsletter della Fondazione. Il conferimento dell’indirizzo e-mail è necessario alla fornitura del servizio. La invitiamo a consultare la Privacy Policy per ottenere maggiori informazioni a tutela dei Suoi diritti.

Questo Sito utilizza cookie tecnici e analytics, nonché consente l’invio di cookie di profilazione di terze parti.
Chiudendo questo banner o comunque proseguendo la navigazione sul Sito manifesti il tuo consenso all’uso dei cookie. Per ulteriori informazioni e per esprimere scelte selettive in ordine all’uso dei cookie vedi la   Cookie PolicyOk