L’uomo da tempo è consapevole che la corretta alimentazione è una condizione essenziale per la salute. Lo sviluppo e la modernizzazione hanno reso disponibili a un numero sempre più ampio di persone cibo vario e in quantità. Senza una cultura adeguata o delle linee guida nutrizionali che possano essere applicate e adottate facilmente su base quotidiana, le persone rischiano di seguire stili alimentari sbilanciati, se non scorretti.

Erio Ziglio, direttore dell’Ufficio Europeo per gli Investimenti per la Salute e lo Sviluppo dell’Organizzazione Mondiale della Sanità (OMS), con sede a Venezia, introdurrà sull’argomento parlando di come salute e sviluppo economico e sociale siano strettamente correlati; Barbara Buchner, direttrice del Climate Policy Initiative di Venezia e membro dell’advisory board del Barilla Center for Food & Nutrition, illustrerà la Piramide Alimentare in una doppia versione, posizionando i cibi non solo seguendo quanto da tempo la scienza nutrizionale ha definito in funzione del loro impatto positivo sulla salute, ma anche rispetto al loro impatto sull’ambiente. Si ottiene così una “doppia piramide”: la nota piramide alimentare-nutrizionale e una piramide alimentare-ambientale. Quest’ultima viene rappresentata capovolta: gli alimenti a maggior impatto ambientale sono in alto e quelli a ridotto impatto in basso. Dalla “Doppia Piramide” si può osservare che gli alimenti per i quali è consigliato un consumo più frequente, sono in generale anche quelli che determinano gli impatti ambientali minori. Viceversa, gli alimenti per i quali viene raccomandato un consumo meno frequente, sono anche quelli che hanno maggior impatto sull’ambiente. In altre parole, da questa nuova elaborazione della Piramide Alimentare sembra emergere la coincidenza, in un unico modello, di due obiettivi diversi ma altrettanto rilevanti: salute e tutela ambientale.

Relatori:
Barbara Buchner, CPI Venice
Barbara Buchner è Direttrice del Climate Policy Initiative di Venezia. Fino al 2009 è stata ricercatrice presso l’International Energy Agency di Parigi (IEA), dove è stata impegnata nell’analisi del protocollo di Kyoto e nello studio delle diverse modalità di approccio all’effetto serra. All’interno della Divisione Energy Efficiency & Environment è stata responsabile dei progetti relativi al cambiamento climatico e all’economia ambientale, occupandosi anche di studiare il ruolo della carbon finance come motore di investimenti in tecnologie a elevata efficienza e basse emissioni. È membro dell’advisory board del Barilla Center for Food & Nutrition. Fino al 2006 si è occupata di cambiamento climatico, sviluppo sostenibile e sviluppo pulito presso la Fondazione Eni Enrico Mattei (FEEM) di Venezia dove è stata Senior Researcher. A seguito delle sue ricerche ha all’attivo numerose pubblicazioni e ha preso parte a convegni e workshop internazionali.

Erio Ziglio, WHO
Il Dott. Erio Ziglio è Direttore dell’Ufficio Europeo per gli Investimenti per la Salute e lo Sviluppo dell’Organizzazione Mondiale della Sanità, con sede a Venezia. Per più di 15 anni ha insegnato Health and Social Policy e Health Promotion in diverse università del Regno Unito e del Nord America. Per tre anni ha lavorato per la Commissione Europea come Consulente in Salute Pubblica. Dal 1990 lavora per l’Ufficio Regionale per l’Europa dell’OMS, inizialmente come Consulente Regionale per la Promozione della Salute e dal 2001 come responsabile dell’Ufficio OMS di Venezia. Relatore in conferenze a livello internazionale, conta numerose pubblicazioni sui temi della promozione della salute, politiche sanitarie, pianificazione e sviluppo. E’ Professore Onorario dell’Università di York, Ricercatore Onorario dell’Università di Edimburgo e insegna periodicamente all’Università di Yale.
 
Il seminario si terrà in lingua italiana
Partecipazione libera fino a esaurimento posti. Per iscriversi: info@iccgov.org o 041/2700444

 

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ICCG Seminar: "Healthy for you, healthy for the planet?"

Man has long been aware that correct nutrition is essential to health. Development and modernization offer a varied and abundant supply of foods to an increasing number of people. Without a proper cultural foundation or clear nutritional guidelines that can be applied and easily followed on a daily basis, individuals risk following unbalanced – if not actually incorrect – eating habits.

Erio Ziglio, head of the World Health Organization European Office for Investment for Health and Development in Venice, will open the seminar by talking about how health and social and economic development are closely related; Barbara Buchner, director of the Climate Policy Initiative in Venice and member of the advisory board of the Barilla Center for Food & Nutrition will illustrate the double version of the Food Pyramid. One that not only positions foods following the criteria nutritional science has long recommended based on their positive impact on health, but also in terms of their impact on the environment. The result is a “Double Pyramid”: the familiar Food Pyramid and an Environmental-Food Pyramid. The latter, placed alongside the Food Pyramid, is shown upside-down: foods with higher environmental impact are at the top and those with reduced impact are placed at the bottom. It can be seen from this “Double Pyramid” that those foods with higher recommended consumption levels are, in general, also those with lower environmental impact. Contrarily, those foods with lower recommended consumption levels are also those with a higher environmental impact. In other words, this newly-elaborated version of the Food Pyramid seems to illustrate, in a unified model, the coincidence of two different but highly-relevant goals: health and environmental protection.

Speakers:
Barbara Buchner
, CPI Venice
Barbara Buchner is the head of the CPI Venice office, where her work focuses on international climate finance to address the question of whether it is adequate and productive. An additional topic of interest is the qualitative and quantitative analysis of market-based mechanisms and of other policy approaches to GHG mitigation; she is primarily concerned with the EU ETS. Previously Barbara served as a Senior Energy and Environment Analyst at the International Energy Agency (IEA). She joined the IEA in January 2007 to work on climate and energy policy issues in the Energy Efficiency and Environment Division. Before that, she was working as a Senior Researcher at the Fondazione Eni Enrico Mattei (FEEM), where she was involved in a number of activities related to FEEM’s Climate Change Policy and Modelling Unit in the field of environmental economics. She has also been a Visiting Scholar at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) within its Joint Program on the Science and Policy of Global Change & Centre for Energy and Environmental Policy Research (CEEPR). Barbara serves on the Advisory Board of the Barilla Center for Food & Nutrition (BCFN). Until 2011 she was the Vice President of the European Association of Environmental and Resource Economists and served on the Mitigation Board of the Global Network for Climate Solutions (GNCS), which is hosted at the Earth Institute, Columbia University, coordinated by the Columbia Climate Center. Barbara holds a PhD in Economics from the University of Graz and a Masters Degree in Economics within the Economics/Environmental Sciences Joint Program at the University of Graz and University of Technology of Graz.

Erio Ziglio, WHO
Erio Ziglio has been the Head of the WHO European Office for Investment for Health and Development in Venice since 2002. In addition to his 20 years of work with the World Health Organization, he has over 15
years of professional experience in the academic world both in Europe and North America. He worked for the European Commission for three years as a public health consultant in the late 1980s. He has lectured internationally and published widely on the subjects of
health promotion, health policy and planning and health and development. He held an Honorary Professorship at the University of York, and was an Honorary Research Fellow at the University of Edinburgh, where he received his PhD in 1985. For several years he was a part of the international teaching staff of the Public Health School at Yale University.

Working language: Italian
Admission free subject to availability. For registration: info@iccgov.org or 041/2700444